telefon 601 710 743 | 794 536 351

Ozonowanie

Wykonujemy szeroko pojęte usługi dezynfekcji metodą ozonowania:

  • ozonowanie zakładów przemysłu spożywczego ma na celu zmniejszenie lub całkowite wyeliminowanie niepożądanych zapachów oraz neutralizacje bakterii i zarodników grzybów. Zabieg polega na wtłoczeniu do obiektu dużej dawki ozonu o stężeniu biobójczym oraz na działaniach wspomagających ten proces.
  • ozonowania kurników ma na celu wyeliminowanie z obiektów hodowlanych wirusów, grzybów oraz bakterii mogących zagrozić hodowli zwierząt lub mieć ujemny wpływ na ich prawidłowy rozwój. Ozonowanie ma również na celu usunięcie chemicznych pozostałości po wcześniejszych zabiegach mycia i dezynfekcji obiektów.
  • ozonowanie silosów z ziarnem wykonujemy za pomocą generatora ozonu mogącego wytworzyć duże stężenie ozonu wewnątrz silosu lub redlera. W zależności od problemu występującego na obiekcie możemy zastosować metodę przedmuchową z podpięciem generatora ozonu w instalację przewietrzania ziarna lub metodę ciśnieniową z bezpośrednim wtryskiem ozonu w ziarno.
  • ozonowanie przedszkoli i szkół ma na celu usunięcie bakterii wirusów i alergenów. Duże skupiska ludzi jak szkoły i przedszkola są miejscem rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych takich jak np. grypa. Systematyczne zabiegi ozonowania powodują znaczne ograniczanie tego problemu.
  • ozonowanie mieszkań i domów pozwala na usunięcie z powietrza pomieszczenia, groźnych dla zdrowia bakterii, wirusów, zarodników grzybów, pleśni czy i alergenów. Dodatkową zaletą tej metody jest usuwanie zapachów. Stosując ozon można pozbyć się nieprzyjemnych zapachów takich jak stęchlizna, zapach papierosów, potu, spalenizny, zapach kota czy psa albo zapachy farb, klejów, lakierów.

prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz:

Ozon jest silnym utleniaczem. Zabiegi z jego użyciem są przyjazne środowisku i nawet akceptowane w produkcji ekologicznej. W wyniku zastosowania ozonu nie powstają żadne produkty uboczne. Skutecznie niszczy bakterie. W dużych stężeniach ozon jest trującym gazem dla owadów i szkodników przechowywanych produktów spożywczych, dlatego jest rozważanym środkiem do zastosowania w zabiegach dezynsekcji.


Na czym polega działanie ozonowania?

W wyniku kontaktu cząsteczki ozonu z substancją zapachową lub na przykład z pleśnią dochodzi do reakcji utleniania – jeden atom tlenu odłącza się od cząsteczki ozonu i wiąże się z usuwaną substancją.

Ozon zmienia swoją postać w nieszkodliwy tlen O2. Ozonowanie oczyszcza powietrze, dezynfekuje, zabija bakterie, wirusy oraz grzyby, a także usuwa nieprzyjemne zapachy. Ozon (O3) jest gazem wytwarzanym za pomocą generatora ozonu.