Przenośny system wody ozonowej
Rewolucja w dezynfekcji!
Wystarczy prąd i woda żeby mieć środek do dezynfekcji bez ograniczeń.
Przenośny system wody ozonowej - czyszczenie, mycie, sterylizacja i dezodoryzacja w jednym urządzeniu.
Ten system natychmiast wytwarza wodę ozonową po połączeniu z wodą wodociągową. Dzięki wbudowanemu koncentratorowi tlenu system generuje wodę ozonową o wysokim stopniu rozpuszczenia do dezynfekcji. Jego mobilność pozwala na użycie w dowolnym miejscu.
Przenośny system wody ozonowej może być szeroko stosowany w wielu zastosowaniach, takich jak:
- przetwórnie mięsa
- przetwórnie rybne
- gastronomia
- płukanie i dezynfekcja butelek
- w produkcji spożywczej w małych zakładach do uzdatnienia wody produkcyjnej i technologicznej,
- do mycia i dezynfekcji owoców, jarzyn, warzyw i mięs - opóźnia psucie się i przejrzewanie
- dezynfekcja pomieszczeń
- przy produkcji lodu – wydłuża trwałość mrożonek,
- przy hodowli zwierząt
- przy hodowli ryb w stawach – w procesach ciągłego uzdatniania wody i jej napowietrzania,
- w basenach kąpielowych do usuwania (utleniania) zanieczyszczeń oraz dezynfekcji wody
- mineralizacja, oczyszczanie i odbarwiania ścieków
- usuwania nieprzyjemnych zapachów - dezodoryzacja
- Clean In Place (CIP) do dezynfekcji sprzętu
Różnica pomiędzy środkami dezynfekcyjnymi, a wodą ozonowaną:
Dezynfekcja środkami chemicznymi ma na celu redukcję drobnoustrojów, takich jak pleśnie, grzyby, wirusy i bakterie. Wiele bakterii potrafi uodpornić się na działanie popularnych środków chemicznych służących do dezynfekcji zakładów spożywczych. Dezynfekcja wodą ozonowaną lub ozonem gazowym redukuje lub usuwa całkowicie wszystkie drobnoustroje ze wszystkich powierzchni z tą różnicą że, nie uodpornią się one na ozon i działa on szybciej od preparatów chlorowych.
Atutem jest również fakt że woda ozonowana po zabiegu nie pozostaje na powierzchni dezynfekowanej, tylko wraca z powrotem do postaci zwykłego tlenu i wody.
Dlatego ta metoda dezynfekcji jest nazywana ekologiczną.